Blog

surowe mięso wołowe

Jakie wartości odżywcze ma mięso wołowe?

Obecnie coraz więcej osób zwraca uwagę na to, jakie produkty spożywa. W większości przypadków jest to związane z chęcią utrzymania prawidłowej masy ciała, a także dobrego zdrowia. Coraz większe znaczenie dla ludzi ma jakość danego produktu, a nie jego cena. Dzięki spożywaniu wysokiej jakości produktów o dużej ilości wartości odżywczych można zachować dobre zdrowie i uniknąć nie tylko okresowych infekcji, ale także poważniejszych chorób. Jednym z produktów o dużej ilości składników odżywczych jest mięso wołowe.

Czytaj więcej

mięso na grill

Lato sprzyja spotkaniom. Skąd wziąć pyszne mięso na grilla?

Późna wiosna oraz lato są ulubionym okresem większości ludzi. W Polsce ten czas kojarzony jest z rodzinnym grillowaniem w ogrodzie lub grillem na łonie natury razem z grupą przyjaciół. Można by rzec, że grill na stałe wpisał się w gastronomię i tradycję Polski. Różnego rodzaju specjały mięsne, szaszłyki, kiełbaski czy steki są pysznym i pożywnym posiłkiem. Jednak aby mogły cieszyć swoim smakiem, mięso musi być wysokiej jakości.

Czytaj więcej

zeberka

Z jakiego mięsa robi się najsmaczniejsze żeberka?

Smak żeberek w bardzo dużym stopniu zależy od tego, z jakiego gatunku mięsa pochodzą. Ważne jest również odpowiednie doprawienie i przyrządzenie tego kawałka mięsa. Żeberka są bardzo uniwersalne, nadają się zarówno do pieczenia, jak i do duszenia, grillowania bądź jako element zupy. W Stanach Zjednoczonych żeberka są bardzo często spożywanym produktem – chrupiące z zewnątrz i miękkie, soczyste w środku kawałki żeberek podawane są z sosem BBQ.

Czytaj więcej

kotlety

Jak przygotować soczyste kotlety?

Kotlety są najbardziej popularnym daniem w wielu krajach, w tym w Polsce. Lubiane przez dzieci i dorosłych, często goszczą na naszych stołach. Można jednak śmiało stwierdzić, że kotlet kotletowi nierówny i wiele zależy od tego, w jaki sposób zostanie przyrządzony. Istnieje mnóstwo sposobów na przetworzenie mięsa w taki sposób, aby było chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku.

Czytaj więcej