Blog

kromka chleba z pasztetem

Pasztetowa - PRL-owski kit czy ponadczasowy hit?

Pasztetowa przez lata zdobyła sobie niekwestionowane miejsce na polskich stołach, zarówno w czasach PRL-u, jak i obecnie. Choć często kojarzona jest z epoką komunizmu, trudno wyobrazić sobie polskie przekąski bez niej. Czy zatem jest to tylko kulinarny relikt przeszłości czy może pasztetowa ma szansę na nowe życie we współczesnej gastronomii?

Czytaj więcej

deska wędlin

Jakie wędliny są najchętniej spożywane przez Polaków?

Różnego rodzaju wędliny w Polsce są od wielu lat jednym z najchętniej spożywanych produktów spożywczych. Wielu Polaków zjada je nie tylko z kanapką, ale również jako samodzielny posiłek czy dodatek do sałatki. Chociaż obecnie w sklepach można znaleźć ogromną ilość różnego rodzaju wędlin, szynek, kiełbas, kabanosów i innych przetworów mięsnych, to jednak w Polsce od lat największą popularnością cieszą się te same typy wędlin.

Czytaj więcej

surowe mięso wołowe

Jakie wartości odżywcze ma mięso wołowe?

Obecnie coraz więcej osób zwraca uwagę na to, jakie produkty spożywa. W większości przypadków jest to związane z chęcią utrzymania prawidłowej masy ciała, a także dobrego zdrowia. Coraz większe znaczenie dla ludzi ma jakość danego produktu, a nie jego cena. Dzięki spożywaniu wysokiej jakości produktów o dużej ilości wartości odżywczych można zachować dobre zdrowie i uniknąć nie tylko okresowych infekcji, ale także poważniejszych chorób. Jednym z produktów o dużej ilości składników odżywczych jest mięso wołowe.

Czytaj więcej

mięso na grill

Lato sprzyja spotkaniom. Skąd wziąć pyszne mięso na grilla?

Późna wiosna oraz lato są ulubionym okresem większości ludzi. W Polsce ten czas kojarzony jest z rodzinnym grillowaniem w ogrodzie lub grillem na łonie natury razem z grupą przyjaciół. Można by rzec, że grill na stałe wpisał się w gastronomię i tradycję Polski. Różnego rodzaju specjały mięsne, szaszłyki, kiełbaski czy steki są pysznym i pożywnym posiłkiem. Jednak aby mogły cieszyć swoim smakiem, mięso musi być wysokiej jakości.

Czytaj więcej

zeberka

Z jakiego mięsa robi się najsmaczniejsze żeberka?

Smak żeberek w bardzo dużym stopniu zależy od tego, z jakiego gatunku mięsa pochodzą. Ważne jest również odpowiednie doprawienie i przyrządzenie tego kawałka mięsa. Żeberka są bardzo uniwersalne, nadają się zarówno do pieczenia, jak i do duszenia, grillowania bądź jako element zupy. W Stanach Zjednoczonych żeberka są bardzo często spożywanym produktem – chrupiące z zewnątrz i miękkie, soczyste w środku kawałki żeberek podawane są z sosem BBQ.

Czytaj więcej

kotlety

Jak przygotować soczyste kotlety?

Kotlety są najbardziej popularnym daniem w wielu krajach, w tym w Polsce. Lubiane przez dzieci i dorosłych, często goszczą na naszych stołach. Można jednak śmiało stwierdzić, że kotlet kotletowi nierówny i wiele zależy od tego, w jaki sposób zostanie przyrządzony. Istnieje mnóstwo sposobów na przetworzenie mięsa w taki sposób, aby było chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku.

Czytaj więcej