Jakie wartości odżywcze ma mięso wołowe?

Obecnie coraz więcej osób zwraca uwagę na to, jakie produkty spożywa. W większości przypadków jest to związane z chęcią utrzymania prawidłowej masy ciała, a także dobrego zdrowia. Coraz większe znaczenie dla ludzi ma jakość danego produktu, a nie jego cena. Dzięki spożywaniu wysokiej jakości produktów o dużej ilości wartości odżywczych można zachować dobre zdrowie i uniknąć nie tylko okresowych infekcji, ale także poważniejszych chorób. Jednym z produktów o dużej ilości składników odżywczych jest mięso wołowe.

Jakie składniki odżywcze można znaleźć w mięsie wołowym?

Wołowiną określa się mięso otrzymane z dorosłego bydła. Świeże mięso charakteryzuje się jasnoczerwoną barwą. Warto kupować wołowinę w sprawdzonych zakładach mięsnych, ponieważ daje to gwarancję świeżości oraz najwyższej jakości mięsa. Konkretne wartości odżywcze mogą różnić się w zależności od tego, jaki rodzaj mięsa jest brany pod uwagę. Do najczęściej wybieranych rodzajów wołowiny należy antrykot, rostbef, rozbratel, polędwica, łopatka, karkówka, udziec, pręga, mostek oraz szponder.

Mięso wołowe znane jest jako świetne źródło żelaza oraz białka. Warto wprowadzić ją do diety osób ze skłonnością do anemii. Białko stanowi od 18% do 23% wartości odżywczej wołowiny, jest łatwo przyswajalne. Ten rodzaj mięsa jest bogatym źródłem witaminy B1, B6 oraz B12, dostarcza również witaminy A, E oraz D. Około 50% tłuszczy w wołowinie to wartościowe tłuszcze nienasycone, wołowina jest także bogatym źródłem kwasu linolowego oraz L-karnityny.

W zależności od gatunku mięso wołowe może różnić się wartością energetyczną. 100 g polędwicy dostarcza około 113 kcal, z kolei najwięcej kalorii ma szponder -217 kcal w 100 g. Spożywając wołowinę, można dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki żelaza, witamin z grupy B oraz pełnowartościowego białka.