Z jakiego mięsa robi się najsmaczniejsze żeberka?

Smak żeberek w bardzo dużym stopniu zależy od tego, z jakiego gatunku mięsa pochodzą. Ważne jest również odpowiednie doprawienie i przyrządzenie tego kawałka mięsa. Żeberka są bardzo uniwersalne, nadają się zarówno do pieczenia, jak i do duszenia, grillowania bądź jako element zupy. W Stanach Zjednoczonych żeberka są bardzo często spożywanym produktem – chrupiące z zewnątrz i miękkie, soczyste w środku kawałki żeberek podawane są z sosem BBQ.

Które żeberka są najsmaczniejsze?

Najczęściej wykorzystywane w kuchni są żeberka wieprzowe. W zakładach mięsnych dostępne są różne rodzaje żeberek, a każdy z nich nadaje się do innego rodzaju przygotowania. Pierwszy rodzaj żeberek nazywany jest baby back ribs, i znajdują się w miejscu styku żeber z kręgosłupem, tam gdzie umiejscowiony jest schab. Składają się z 10 - 13 pojedynczych żeberek. Ten typ żeberek wieprzowych charakteryzuje się delikatnymchudym mięsem, pozbawionym chrząstek.  Nadają się do praktycznie każdej obróbki termicznej.

Drugi rodzaj żeberek nazywany jest boczkowym. Żeberka te pochodzą z okolicy brzucha, i są bardziej mięsiste niż pierwszy rodzaj. Ich obróbka termiczna powinna trwać nieco dłużej. Zawierają nie tylko więcej mięsa, ale również tłuszczu, co sprawia że po upieczeniu są idealnie soczyste. Mają bardziej płaski kształt, przez co świetnie nadają się do grillowania. Kolejnym rodzajem są żeberka w paskach, bardzo popularne w naszym kraju. W większości przypadków przygotowywane są w jednym, dużym kawałku. Najlepiej smakują pieczone bądź grillowane. Są mniej mięsne i bardziej kościste niż pozostałe rodzaje.

Ostatnim typem żeberek wieprzowych są trójkąty. Charakteryzują się delikatnością i mięsistością. Sprawdzą się najlepiej jako baza do zup i wywarów, świetnie smakują w formie gulaszu bądź z pieca. Nieco mniej popularne są w naszym kraju żeberka wołowe. Jest to spowodowane przeświadczeniem, że ciężko je dobrze przyrządzić. Jednak poddane odpowiedniej obróbce termicznej stają się miękkie i soczyste. Z żeberek wołowych najczęściej robi się gulasz, bądź przygotowuje się je w formie pieczonej.