Lato sprzyja spotkaniom. Skąd wziąć pyszne mięso na grilla?

Późna wiosna oraz lato są ulubionym okresem większości ludzi. W Polsce ten czas kojarzony jest z rodzinnym grillowaniem w ogrodzie lub grillem na łonie natury razem z grupą przyjaciół. Można by rzec, że grill na stałe wpisał się w gastronomię i tradycję Polski. Różnego rodzaju specjały mięsne, szaszłyki, kiełbaski czy steki są pysznym i pożywnym posiłkiem. Jednak aby mogły cieszyć swoim smakiem, mięso musi być wysokiej jakości.

Gdzie najlepiej kupować mięso na grilla?

Wraz z biegiem czasu coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, jak duży wpływ na smak i aromat produktu ma jego jakość. Mięso oraz kiełbaski na grilla ogólnodostępne w dyskontach i zwykłych sklepach często mają niezbyt dobry skład i dużo niepotrzebnych dodatków chemicznych, do tego nie ma gwarancji, że są świeże. Te o lepszym składzie zazwyczaj są bardzo drogie. Można zdecydować się na samodzielne przygotowanie półproduktów, jednak to wymaga odpowiedniej wiedzy oraz umiejętności, a także czasu.

Najlepszym miejscem do zakupu produktów mięsnych na grilla są hurtownie mięsne lub sklepy mięsne. Da to gwarancję jakości oraz stuprocentową pewność, że mięso czy kiełbasa grillowa nie ma żadnych niepotrzebnych dodatków.  Dużym plusem tego rodzaju sklepów mięsnych jest duża różnorodność produktów, dzięki czemu każdy fan grillowania znajdzie coś dla siebie. Dużą zaletą hurtowni oraz sklepów mięsnych jest stosunkowo niska cena za naprawdę dobry produkt.

Mięso na grilla musi być świeże i dobrej jakości, dlatego należy kupować je w sprawdzonych miejscach z tradycją. Zakup surowego mięsa pozwala na doprawienie go w ulubiony sposób, poza tym zamarynowane mięso dostępne w dyskontach może nie być tak świeże, lub leżeć w marynacie za długo. Nawet najwyższej jakości mięso może nie być smaczne, jeżeli nie zostanie dobrze przyrządzone.

To, jak powinno być przygotowane mięso, zależy przede wszystkim od jego gatunku. Drób i chude mięsa powinny być grillowane krócej, natomiast bardziej tłuste mięsa trzeba grillować nieco dłużej i przy mniejszym ogniu. Na grilla świetnie sprawdza się karkówka, żeberka, polędwica wołowa, rostbef, antrykot, a także szaszłyki przygotowane z kurczaka i boczku. Najmniej problematycznym w przygotowaniu produktem są kiełbaski, jednak trzeba pamiętać, aby wybrać takie, które po upieczeniu będą odpowiednio soczyste.