Jakie wędliny są najchętniej spożywane przez Polaków?

Różnego rodzaju wędliny w Polsce są od wielu lat jednym z najchętniej spożywanych produktów spożywczych. Wielu Polaków zjada je nie tylko z kanapką, ale również jako samodzielny posiłek czy dodatek do sałatki. Chociaż obecnie w sklepach można znaleźć ogromną ilość różnego rodzaju wędlin, szynek, kiełbas, kabanosów i innych przetworów mięsnych, to jednak w Polsce od lat największą popularnością cieszą się te same typy wędlin.

Które wędliny Polacy spożywają najczęściej?

Wśród najchętniej spożywanych wędlin z pewnością wyróżnić można cienkie kiełbasy. Polacy wykorzystują je do wielu dań obiadowych, a także jako dodatek do śniadań i kolacji. Tego rodzaju wyrobów mięsnych nie może zabraknąć na stole podczas gościny, świąt czy uroczystości rodzinnych. Dużą popularnością cieszą się także kiełbasy suche i podsuszane, w tym znana wszystkim kiełbasa krakowska.

Jeżeli chodzi o wędliny, to prym zdecydowanie wiodą szynki wiejskie i polędwice. Obecnie o wiele więcej Polaków sięga po wędliny wieprzowe, natomiast wyroby z drobiu cieszą się nieco mniejszym zainteresowaniem. Najchętniej wybierane są wędliny na bazie starodawnych receptur, bez ulepszaczy, konserwantów czy aromatów. Wraz z czasem wzrosła też świadomość konsumencka Polaków, co sprawiło, że zaczęli oni wybierać produkty lepsze jakościowo.

Co wpływa na wybory konsumenckie Polaków?

Jak już wspomniano, wielu Polaków podczas wyboru wędliny kieruje się tym, co zna. Z tego powodu regionalne produkty cieszą się największym uznaniem. Dobre jakościowo wędliny, produkowane w oparciu o receptury niezmienne od lat dla wielu osób są smakiem dzieciństwa oraz gwarancją najlepszego składu, wolnego od ulepszaczy. Takie wędliny jak polędwice nie mają dużej zawartości tłuszczu, czym także zachęcają konsumentów do zakupu.