Jak przygotować soczyste kotlety?

Kotlety są najbardziej popularnym daniem w wielu krajach, w tym w Polsce. Lubiane przez dzieci i dorosłych, często goszczą na naszych stołach. Można jednak śmiało stwierdzić, że kotlet kotletowi nierówny i wiele zależy od tego, w jaki sposób zostanie przyrządzony. Istnieje mnóstwo sposobów na przetworzenie mięsa w taki sposób, aby było chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku.

W jaki sposób przyrządzić soczyste kotlety?

Podstawową kwestią, która ma ogromny wpływ na smak i strukturę kotletów jest rodzaj mięsa. Planując przygotowanie kotletów, należy wybrać wysokogatunkowe mięso, które możemy dostać tylko w zakładach mięsnych dobrej jakości. Mięso na kotlety powinno być świeże, o różowej barwie. Ważna jest również ilość tłuszczu na mięsie. Nie powinno być go zbyt dużo, ponieważ nie będzie miał możliwości odpowiednio się wytopić. Warto decydować się na mięso o marmurkowatej strukturze, lekko poprzetykane tłuszczem. Dzięki temu podczas smażenia tłuszcz wytopi się, zapewniając soczyste wnętrze.

Nie bez znaczenia jest również przygotowanie mięsa. Najbardziej popularnym sposobem na zwiększenie kruchości i soczystości mięsa jest dokładne przesiekanie go specjalnym urządzeniem. Sklepy mięsne wysokiej jakości oferują klientom siekanie mięsa na miejscu za pomocą profesjonalnych urządzeń.  Taki zabieg pozwala rozbić mięso, które nie traci swoich soków w procesie smażenia, staje się kruche i delikatne. Bardzo ważna jest temperatura smażenia i tłuszcz, na jakim smażymy. Do przygotowywania kotletów schabowych najlepiej sprawdza się smalec bądź olej rzepakowy.

Aby przygotowywane przez nas kotlety były chrupiące i soczyste, należy smażyć je na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po ułożeniu na patelni warto lekko zmniejszyć moc palnika, aby kotlety smażyły się, ale nie spalały. W taki sposób mięso zamknie swoje pory, pozostając soczyste w środku, a panierka zdąży się zarumienić i nabrać chrupkości. Kładąc kotlety na nierozgrzany tłuszcz możemy doprowadzić do tego, że panierka rozmięknie się i nasiąknie tłuszczem, a mięso wypuści soki, stanie się twarde, suche i wiórowate.

Bazując na dobrej jakości mięsie i odpowiednim postępowaniu, z pewnością przygotujemy kotlety o chrupiącej panierce i soczystym, kruchym wnętrzu. Kotlety przygotowane zgodnie z wymienionymi wskazówkami z pewnością zachwycą każdego konesera tego przysmaku, a goście będą prosić o dokładki.